Geplaatst in Bible Journaling, DIY voor jou, Handlettering

Gelatos: wat kun je ermee?

Tot vorige week had ik er weleens van gehoord, maar inmiddels ben ik wat beginnerservaring verder. De Gelatos van Faber Castell. Graag vertel ik jullie over deze mooie krijtjes. Wat kun je er nou precies mee? En hoe gebruik je ze dan?

Zoals je in mijn vorige blogpost hebt kunnen lezen heb ik vorige week donderdag de Bible Journaling workshop gevolgd bij Marjolein. Hier kregen we uitleg over verschillende materialen die je in je Bijbel kunt gebruiken, onder andere dus de Gelatos. Ik was best verbaasd, want Gelatos zijn dikke krijtjes die een vrij heftige kleur afgeven. Toch zijn ze perfect voor in je Bijbel als achtergrond te gebruiken, je kunt ze namelijk op drie manieren gebruiken:

1. Uitwrijven
Dit doe je heel gemakkelijk met je vingers! Breng een dikke laag kleur aan op het papier en wrijf het daarna uit met je vinger. Hierdoor wordt de kleur mooi egaal en minder heftig.

2. Uitvloeien
Uitvloeien van de kleur kun je heel makkelijk doen met een nat kwastje of waterbrush pen. Door het gebruik van deze techniek kun je aquarellen met de Gelatos. De kleuren kun je mooi in elkaar laten overlopen op deze manier.

3. Vervagen
Haal babydoekjes in huis, want deze zijn perfect te gebruiken om de kleuren te vervagen. Met deze techniek maak je de kleuren heel licht en verdwijnen de echte diepe kleuren. Een prima manier als je een mooie achtergrond wilt maken. Maak ronddraaiende bewegingen met het doekje om een wolkerig effect te krijgen.

De Gelatos drukken niet door, waardoor het zeer geschikt is voor dun Bijbelpapier. Let er wel op dat door de technieken ‘uitvloeien’ en ‘vervagen’ je papier iets kan bobbelen. Dit kun je het beste verhelpen door je Bijbel dicht te doen als je klaar bent. Door de zwaarte van de Bijbel trekt dit vanzelf weer wat bij! Zelf vind ik de Metallic kleuren die we tijdens de workshop ook mochten gebruiken het mooist voor op Bijbelpapier. Ze geven een mooie glinstering af en zijn minder heftig van kleur.

Gelatos zijn ook leuk te gebruiken bij het maken van kaarten. Hierbij vind ik de heftige kleuren juist wel mooi als achtergrond. Door het gebruik van felle kleuren kun je er naderhand mooi over handletteren met een zwarte brushpen of fineliner. Verder kun je er perfect mee inkleuren. Zorg wel dat dit grote oppervlakken zijn. Kleine vakjes kun je het beste inkleuren met potloden of markers, tenzij je het mooi vind om ‘buiten de lijntjes’ te kleuren 🙂 Het inkleuren kan het beste verdunt met water, zodat je ermee kunt aquarellen. Je kunt ze wel puur gebruiken op clear stamps en er dan mee stempelen. Door de dikke crèmige structuur krijg je hierdoor erg mooie lijnen.

Meer weten over het gebruik van de drie technieken? Op de site van ByKris vind je een uitleg met foto’s.

Heb jij Gelatos? Waar gebruik jij ze voor?

Je kunt Gelatos bestellen in de shop van Marjolein vanaf €9.95 per 4 stuks.

6 gedachten over “Gelatos: wat kun je ermee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s