Geplaatst in Handlettering, Smulrecepten

Handletter een recept

Handletteren is een trend. Een verslavende trend, net als swappen. Het is dan ook niet voor niets dat ik de Handlettering Swap bedacht en deze samen met Tessa heb georganiseerd. Eén van de items uit de keuzelijst van de Handlettering Swap is het handletteren van een recept. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Deze maand dus geen lekker recept die ik met je deel, maar wel hoé jij een lekker recept kunt handletteren. In deze blog wil ik je vooral een aantal tips geven! Hoe begin je? Waar moet je op letten? En wat moet je vooral niet doen?

1) Kies een receptae46721ab5e7b3fd5c9d19c8c1ab212f
Deze stap is misschien lastiger dan je denkt. Want welk recept kies je nou? Het kost namelijk best wat tijd om een recept te handletteren. Het is dus leuk als je het recept uiteindelijk ook vaak gebruikt en misschien wel een ereplaatsje geeft in je keuken.  Als je dit voor je swapmaatje wilt maken, en je hebt totaal geen idee waar zij van houdt, kies dan voor een algemeen recept. Ik koos voor boterkoek, want volgens mij vindt iedereen dat wel lekker 🙂

2) Kies het formaat
Het is heel belangrijk dat je van te voren bedenkt op welk formaat papier je het recept gaat handletteren/tekenen. Heb je een recept met veel stappen en ingrediënten? Dan is het wijs om dit op een A4-formaat te doen. Heb je een makkelijk recept met weinig stappen en ingrediënten, dan kun je gemakkelijk gebruik maken van A6-formaat. Mijn recept heb ik op A6-formaat gemaakt. TIP: bij de Hema verkopen ze setjes van 50 correspondentiekaarten voor €2. Mooi stevig papier!

affceda7e287e5b79cd77f07fe8fd70a8a24716d3) Kies je doodles en lettertypes
Bezoek pinterest en ga op zoek naar toffe lettertypes. Kun jij goed doodlen? Dit is ook hartstikke leuk om te gebruiken bij het maken van je recept. Zo kun je bepaalde stappen gemakkelijk aanduiden, zonder het persé op te moeten schrijven. Je kunt kiezen voor alleen tekst of juist een combi! Denk hier goed over na. Zelf koos ik onder andere voor het Baby Lexi Font. Niet goed in doodlen, maar wel graag leuke illustraties bij je bakrecept gebruiken? Bij Oma Dee kun je hele toffe ‘Baked with Love’ clear stamps kopen van Lawn Fawn met prachtige illustraties. Helaas wel errug prijzig! Zoektips Pinterest: ‘fonts’ – ‘handlettering’ – ‘doodles baking’.

4) Maak een schets
Pak een potlood, gum en liniaal en begin met het maken van een schets. Persoonlijk wil ik je als advies meegeven om je schets op een ander papier te maken dan waar je je recept uiteindelijk op gaat maken. Reken er maar op dat je veel gaat gummen! Belangrijk om niet te vergeten (indien van toepassing): receptnaam, ingrediënten, stappen van koken/bakken, oventemperatuur, bereidingstijd, wachttijd, oventijd, aantal personen, materialen, variatietips.

5) Strak of speels?
Ben je tevreden over je schets? Pak dan je papier erbij waar je het recept op wilt maken, en begin met het tekenen van dunne lijnen en vakken. Zo kun jij bepalen waar wat komt te staan én staat straks alles netjes recht. Tenzij je houdt van speels, dan is dit natuurlijk niet nodig en kun je het zo vanuit de losse hand doen. Het is maar net wat je leuk vindt!

6) Het echte werk
Zo, en dan kun je nu alles gaan invullen; met POTLOOD! Begin nooit met je fineliner.Het zal misschien niet meteen zonder foutjes of tevredenheid lukken. Begin dus altijd met potlood, dit kun je nog gemakkelijk uitgummen. Ben je echt tevreden? Dan kun je alles met je fineliner gaan overtrekken! TIP: laat de fineliner eerst goed drogen, voordat je gaat gummen. Hiermee voorkom je zwarte vegen!

7) Puntjes op de I
Soms is het leuk om je werk nog wat op te leuken met kleur. Je kunt bijvoorbeeld sommige lijnen van letters of doodles inkleuren. Op dik papier kun je werken met Twinmarkers. Op dun papier zou ik je adviseren gewoon met kleurpotlood te werken. De  kans is klein dat je papier dan gaat bobbelen of scheuren.

8) Beschermen
Is ie helemaal af? Gefeliciteerd! Jij hebt je eigen recept gehandletterd. Natuurlijk wil je hem zo mooi mogelijk houden. Je kunt hem inlijsten of in een map stoppen met andere recepten. Heb je het recept voor je swapmaatje gemaakt? Zorg ervoor dat je hem netjes inpakt, zodat hij niet kreukt of vies wordt. Dat zou zonde zijn, toch?!

recept_buttydaantje

Deel jouw creatie van je handlettering recept op Instagram met de hasthags;
#buttydaantje en #handletteringswap

Heb jij al eens een handlettering recept gemaakt?

Advertenties

5 gedachten over “Handletter een recept

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s