Geplaatst in DIY voor jou, Handlettering, Reviews, Snailmail

Blenden: hoe doe je dat?

Ken je van die prachtig ingekleurde illustraties met perfect kleurgebruik en mooie overloop van donker naar licht? Illustraties met mooi gecreëerde schaduwen, waardoor het haast niet handgemaakt meer lijkt? Vandaag leer ik je hoe je dat doet, want ook jij kan dat!

Blenden is het Engelse woord voor mengen. In het creatieve wereldje spreken we van blenden als je kleuren mooi in elkaar wil laten overlopen. Dit kan met verschillende kleurmaterialen. In deze blogpost leg ik je uit hoe je kunt blenden met kleurpotloden, twinmarkers en Zig Clean Color Brushpennen. Ik begin met wat theorie.

Kleurenspectrum
Om te kunnen beginnen met blenden is het fijn als je het kleurenspectrum een beetje kent. Zeker als je twee kleuren met een groot kleurcontrast wil blenden. Het kleurenspectrum bestaat uit de kleuren van de regenboog met de kleurenvolgorde rood-oranje-geel-groen-blauw-indigo-violet. Hierbij zie je een mooie overloop van kleuren. Al deze kleuren kunnen weer worden onderverdeeld in primaire, -secundaire, -en tertiaire kleuren. De primaire kleuren, ook wel basiskleuren, zijn rood, geel en blauw. Met deze kleuren kun je weer oranje, groen en paars maken, ook wel de secundaire kleuren genoemd. Ook deze kleuren kun je weer mengen en dat worden dan de tertiaire kleuren genoemd. Kleuren blenden kan eigenlijk op drie verschillende manieren:
1) Kleuren met een klein kleurcontrast
2) Basiskleuren
3) Kleuren uit met een groot kleurcontrast

kleurenspectrum

Kleurpotloden
Zelf vind ik blenden met kleurpotloden het moeilijkst. Ze lopen niet automatisch in elkaar over, en dat vergt veel kennis van het kleurenspectrum en de techniek. Wil je werken met een overloop van de regenboog? Dit is vrij simpel. Begin met rood en maak het rijtje af. Zet altijd dik aan en eindig dun. In het licht gekleurde gedeelte kleur je verder met de volgende kleur, enzovoorts. Dit geldt ook voor blenden met kleuren met een klein kleurcontrast (bijvoorbeeld: donkerblauw, blauw, lichtblauw). Heb je een groter kleurcontrast? Zorg er dan voor dat je hier langzaam naar toe werkt met de kleuren die er tussen liggen. Kijk hiervoor goed naar het kleurspectrum. Schaduwen maak je door te beginnen met donkere kleuren in de randen. Vandaaruit werk je naar steeds lichtere kleurvlakken. Voor een mooie overloop kun je op het eind het geheel nog eens overkleuren met de lichtste kleur die je hebt gebruikt. Om de overgangen nog mooier te maken kun je er met je vinger of tissue overheen wrijven.

Twinmarkers
Ik ben écht fan van de Twinmarkers, zeker nu ik veel verschillende kleuren heb. Zelf heb ik de Twinmarkers van de Action. Natuurlijk zijn ze ook van andere merken verkrijgbaar. Zelf ben ik zeer te spreken over deze markers. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt zowel blenden in kleuren met een klein -als groot kleurcontrast. Blenden met basiskleuren gaat hiermee dan weer lastiger, maar is ook niet nodig als je alle kleuren uit het spectrum hebt. Wil je mooie schaduwen creëren en blenden met een klein kleurcontrast? Zorg dan dat je minstens drie kleuren uit het zelfde palet hebt; bijvoorbeeld donkergroen, groen, lichtgroen.

Natuurlijk kun je hierin nog veel meer variëren. Kleur het vlak dat je wilt gaan kleuren met de lichtste kleur in. Maak daarna schaduwen met de donkerste kleur en blend deze met de tussenliggende kleuren, zodat je een mooie overloop krijgt. Ga er zo nodig een paar keer overheen en eindig altijd met de lichtste kleur.

Blenden met een groot kleurcontrast? Zorg dan dat je van beide kleuren drie tinten kiest. Zorg dat de donkerste kleuren het verst uit elkaar liggen en de lichtste kleuren elkaar treffen. Deze zorgen voor de overloop. Probeer dit eerst altijd uit op een kladblaadje! Omdat Twinmarkers alcohol based zijn, zullen de kleuren vanzelf al wat in elkaar overlopen en nauwelijks strepen achterlaten.

Zig Clean Color Brushpennen
Deze pennen zijn fantastisch. Er is zoveel mee mogelijk! Je kunt er mooi mee aquarellen, maar ook mee schrijven. Op het moment gebruik ik ze het meest om mee te letteren en ook daarin kun je mooi blenden. Pak twee verschillende kleuren pennen en kleur de punt van de lichtste kleur brushpen in met de donkere kleur brushpen. Je ziet hoe de punt van kleur zal veranderen. Schrijf vervolgens met de pen op je papier. Je zult zien dat deze nu automatisch blend. Mooi he?!


Hoe blend jij het liefst?

Advertenties

9 gedachten over “Blenden: hoe doe je dat?

 1. Oeh, wat een leuk artikel. Heel duidelijk!! 😊👍 Ben zelf ook groot fan van de alcohol markers. Zo leuk om mee te kleuren! Al moet ik zeggen dat is meestal twee kleuren gebruik. Vind drie toch vaak nog wel wat lastig, misschien nog iets meer mee oefenen!! 😊

  Like

 2. Wat leuk om te lezen. Ik wil dit nog steeds een keertje proberen, maar dat probeerlijstje is nog een beetje lang ;). Vraag me af of die viltstiften dan niet verkleuren als je ze met de donkere kleur bewerkt. Wordt het uiteindelijk gewoon weer de normale kleur?

  Liked by 1 persoon

  1. Dat is geen probleem Tanja, ze verkleuren niet. Althans, de Twinmarkers niet. Met gewone viltstiften zal dit wel het geval zijn! Als dit wel zou gebeuren met de Twinmarkers, zorg er dan voor dat -voordat je ze opbergt- even ermee op een kladblaadje kleurt, tot de normale kleur terugkomt 😉👍🏻

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s