Geplaatst in Handlettering, Reviews

Letter eens met een brush!

Niet alleen handlettering, maar ook brushlettering is steeds meer in opkomst. Sterker nog, ze worden meer en meer met elkaar gecombineerd. Toch is er een heel andere techniek nodig voor brushlettering, ofwel schoonschrijven met een brushpen.

Letteren is een kunst en er zijn veel verschillende manieren. Zo heb je het handletteren, het tekenen van letters. Maar je hebt ook kalligrafie, ook wel schoonschrijven genoemd. Schoonschrijven kan op veel verschillende manieren. Eén daarvan is met de brushpen. Voor het gemak noemt men dit dus brushlettering, moderne kalligrafie.

Een brushpen is een pen met een zachte, flexibele punt of een punt met haren, ook wel penseel genoemd. De échte brushpennen met penseel, zijn over het algemeen het moeilijkst om mee te schrijven. De Zig Clean Color Real Brush zijn daar een voorbeeld van. Ecoline brushpennen zijn het meest populair onder de letterfans. Hiermee kun je niet alleen letteren, maar ook hele mooie achtergronden maken, blenden en verven. Zelf ben ik erg fan van de Edding brushpen.

IMG_8391

Doordat de punt van een brushpen flexibel is, kun je er heel gemakkelijk mooie dikke en dunne lijnen mee maken. Bij letteren is de regel dun omhoog, dik omlaag. Er zijn onwijs veel verschillende lettertypes. Dit kan in het begin erg verwarrend zijn. Op de site DaFont.com vind je veel verschillende lettertypes waarbij je ook direct kun zoeken op een bepaald woord die je graag zou willen letteren. Uiteraard vind je op Pinterest ook ontzettend veel voorbeelden. Wanneer je zoekt op ’50 ways to’ vind je van elke letter 50 verschillende manieren om deze te kunnen letteren.

Om gericht te oefenen met brushlettering zijn er speciale oefenschriftjes. Zo heeft Carla Kamphuis een aantal workshop schriftjes ontworpen met verschillende teksten om in te kunnen oefenen met een brushpen. Ook in het nieuwe Sestra Zomermagazine vind je een leuk oefenschrifttje om te kunnen oefenen in zowel hand -als brushlettering.

Brushletteren vergt enorm veel oefening, maar oefening baart kunst!

Heb jij al eens geoefend in brushlettering?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s