Geplaatst in DIY voor jou, Open dagboek

DIY Speurtocht: kinderfeestje

Wij vonden het tijd om de standaard door te breken. Onze meiden hebben vorig schooljaar samen zo’n 6 kinderfeestjes gehad, en op éen na, gingen ze allemaal naar het welbekende krijspaleis. De kids vinden het overigens geweldig hoor, maar daarna… Ze komen overprikkeld, moe en de meeste keren huilend thuis. Afgelopen zaterdag was het zover, het kinderfeestje van onze oudste dochter.

Onze oudste is erg gevoelig. Daarom kozen wij voor een rustig, te overzien feestje, zonder al te veel prikkels. Ik organiseerde een speurtocht in het thema dat zij koos, namelijk Peppa Pig. Het was een enorm succes. Alle kinderen deden even enthousiast mee. Ze zaten helemaal in het verhaal en waren zo trots toen ze het ‘einde hadden gehaald’. Ik geef je hieronder 5 belangrijkste tips voor het uitzetten van je eigen bedachte speurtocht!

Thema
Kies eerst (samen met je kind) een thema. Aan de hand daarvan is het veel gemakkelijker om een verhaal bij de speurtocht te bedenken. Daarbij is het leuk om versiering te hebben in hetzelfde thema.

Locatie
De locatie is mede afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. De kinderen op het feestje van mijn dochter waren tussen de 4 en 6 jaar oud. Wij kozen daarom voor een speelbos. Deze ligt achter een restaurant met speeltuin, wat wij als startpunt kozen. Een speelbos bestaat meestal uit bos en heide met leuke speelattributen als bruggen, pompen, blote voeten paden e.d. Bezoek de locatie die je in gedachten hebt ruim van te voren, zodat je kunt zien welke attributen je mogelijk zou kunnen gebruiken in je speurtocht.

DC441931-8A1F-4E5F-8889-F1FA4702C160

Verhaal
Ga aan de slag met het bedenken en schrijven van de speurtocht. Dit is het meest lastigste gedeelte. Houd hierbij rekening met de leeftijden. Met oudere kinderen kun je gemakkelijk een speurtocht maken met letter en/of cijferraadsels. Ik koos voor een puzzeltocht. De kinderen moesten 6 verschillende puzzelstukjes vinden. Bij elk puzzelstukje zat een kleine opdracht die verklapte waar de volgende was verstopt. Bijvoorbeeld: “Peppa en George waren alleen in het bos. Dat vonden ze wel spannend, want in het bos wonen de wilde dieren. Wie zong hier een liedje over? Antwoord: Roodkapje. Ga snel op zoek naar de hut in het bos, voor de wolf jullie vindt”. De puzzel zou uiteindelijk laten zien waar ze konden vinden wat ze zochten. Op groepsspellen.nl vind je heel veel inspiratie voor het bedenken van een speurtocht.

Het verhaal van onze speurtocht :
Peppa en George waren alleen naar het bos geweest, samen met hun knuffels Teddy en meneertje Dinosaurus. George was zijn knuffel kwijtgeraakt en de kinderen mochten hem nu zoeken. De puzzelstukjes vormden uiteindelijk een plaatje van Peppa en George die een ijsje aten. Zo wisten de kinderen dat meneertje Dinosaurus bij de ijskar van het restaurant was. Hiervoor gebruikte ik een klein dinosaurus knuffeltje. Als beloning mochten de kinderen uiteraard ook een ijsje uitzoeken.

EBAC8376-A214-49CE-A787-8EAB270A83D3

Voorbereiding
Zelf heb ik de opdrachten op mijn laptop uitgetypt en uitgeprint. Om duidelijk te maken voor de kinderen wat ze precies zochten, plakte ik de opdrachten op een zakje met daarop een label in het thema van Peppa Pig. Ik vond dit via een printable op Pinterest. Ook hier vind je overigens veel inspiratie. Zorg ervoor dat als je werkt met papier, je dit verpakt in een plastic zakje. Zo kan het niet nat of vies worden. Zelf heb ik ook bij elk label geschreven: “LATEN LIGGEN IVM SPEURTOCHT”. Het zou zonde zijn als anderen het meenemen en je een stuk van je speurtocht mist.

125650FB-BBC3-48F4-9666-F8B30D126F93

Verstoppen
Plan de speurtocht in de middag of later in de ochtend, zodat je jezelf genoeg tijd gunt de speurtocht uit te zetten. Neem genoeg touw en plakband mee. Ook een schaar is handig.

btrhdr

En dan ben je helemaal klaar om de kinderen de speurtocht te laten doen.
Ben jij ook van plan een speurtocht te plannen, maar kom je er niet helemaal uit?
Laat gerust een berichtje achter. Dan kijk ik hoe ik je verder kan helpen.

Wat doen jullie altijd met kinderfeestjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s